Molekuláris Diagnosztikai Vizsgálat – PCR teszt

Molekuláris Diagnosztikai Vizsgálat – PCR teszt

 

A PCR vizsgálat során a páciens garat- vagy orrváladékából vett mintáját dolgozzuk fel. A teszt során a rendszer a vírus RNS-ét detektálja a feldolgozott mintában.
Előnye, hogy nem kell várni a vizsgált kórokozó szaporodására, a rendszer képes azonosítani a beteg szervezetésben jelen lévő kórokozó DNS/RNS állományát, így jóval a tünetek megjelenése előtt válik lehetővé a diagnózis felállítása, az izoláció és a kezelés megkezdése.
A fertőzés kimutatása lehetséges abban az esetben is, ha az immunválasz valamiért elmarad, továbbá a vizsgálat nem ad álpozitív eredményt korábban lezajlott fertőzések esetén sem (addigra a vírus DNS/RNS állománya kiürült a szervezetből).

Szerológiai Vizsgálat – ELISA teszt

Szerológiai Vizsgálat – ELISA teszt

 

A COVID-19 ELISA diagnosztika során a SARS-CoV-2 ellen kifejeződött antitesteket (immunoglobulinokat, Ig) detektáljuk humán szérumból, vérplazmából. A teszt működési alapja a műanyag ELISA tálka lyukaiba kikötött antigének és a rájuk specifikus antitestek közötti interakció kimutatás. Előnye a gyors kivitelezhetőség (mintaelőkészítéstől az eredmények kiértékeléséig kevesebb, mint 3 óra), a pontosság, és az alacsony volumenű mintaigény (néhány ml vérminta).

 

Tudományos háttér: A vírusfertőzésre adott immunválasz folyamán sorrendben először az immunoglobulin A (IgA) típusú antitest jelenik meg a vérben; ezt rövidesen követi az IgM. A vírus legyőzését követően e két antitest mennyisége a vérben gyorsan lecsökken, miközben egy harmadik típusú immunoglobulin, az IgG, kezd termelődni. Az IgG szintje a vérben a fertőzést követő időszakban sokáig közel azonos koncentrációban megmarad.

 

Az ELISA alapú diagnosztika mind az IgA/IgM, mind pedig az IgG típusú antiestek monitorozását lehetővé teszi. Az előbbi hasznos kiegészítése lehet a PCR alapú diagnosztikának, különösen akkor, amikor a vírus szintje már csökken vagy alacsony, illetve a vírusfertőzés nyilvánvaló tünetei ellenére a páciens PCR tesztje negatív. Az IgG alapú ELISA lehetővé teszi azon egyének detektálását is, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen, akár hetekkel a teszt elvégzése előtt.